Bağ Gübreleme
Bağ Gübreleme, gerek bağ uykuya geçtikten sonra gerekse bağ uyandıktan sonraki geçen tüm yıl boyunca verilecek gübreleri ve dozajlarını ve bunların uygulama zamanlarını- dönemlerini en iyi şekilde tespite etmek ve uygulamaktır. Bağ gübreleme iklim şartlarında aşırı dengesizlik, öngörülemezlik sebebi ile çok daha zor hale gelmiştir. Bu yüzden geçmiş yıllara bakıldığında çoğu zaman bir hasar, zarar, vb. verim kaybı sebeplerin vuku bulduğu açıktır. Hal böyle olunca daha dengeli şekilde bağ gübreleme yapılması gerektiği, bitkiyi bir an bile olsa zayıflatacak uygulamalarından vazgeçilmesi gerekmekte olup bağa verdiğiniz her gübreye ilaca dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin çiçek öncesi verdiğiniz bir gübre hava durumunun beklenenden farklı geçmesi halinde silkme sonucunu doğurabilir. Taze filizler yeni uzamaya başladığında yine verilen bir yanlış gübreleme olası bir don yakmasının etkisin artırabilir. Artık eskiden beri alıştığınız ve bildiğiniz bağ gübrelemede kullandığınız gübreleri ve bunların kullanım dozajlarını zamanlarını gözden geçirmelisiniz. Çünkü iklim şartları artık verim hedefini değiştirmiş olup gübrelemede bu hedefe göre yapılmak zorundadır. Sofralık üzüm, kurutmalık üzüm, pekmezlik üzüm, şaraplık üzüm vb. amaçlar ile yetiştirilen bağlarda, gübrelemenin ilk amacı en yüksek şire oranını yakalamak, en iri üzümü elde etmek, en yüksek verimi kaldırmaktır. Bunların yanı sıra bağları gelecek yıla en iyi şekilde hazırlayarak düzenli verim oluşturmaktır.
Bağlarda Gübreleme Takvimi
Bağlarda gübreleme takvimi oluşturulmalı ve bağ gübrelemesi buna göre belirli bir düzen içerisinde yapılması daha iyi sonuç verecektir. Üzüm bağında gübreleme yaparken herhangi bir gübrenin tek bir sefer uygulanması halindeki dozajı ile, tekrarlı uygulamalarındaki dozajları farklı olabilmektedir. Yani bağda gübreleme takvimi ve gübreleme programı bu yüzden daha da önem kazanmaktadır. Diğer tüm bitkilerde olduğu gibi bağ gübrelemesi yapmadan önce toprak analizi sonuçlarına göre bağlarda gübreleme takviminde kullanılacak gübrelerin çeşitleri ve dozajları ayarlanması daha iyi sonucu veriyor olsa da, bu durum her zaman beklenilen sonucu vermeyebilir. Çünkü bağcılık toprakta yapılan bir tarım olup, toprak bozukluğu varsa eğer toprak analizi sonuçlarına göre bağda gübreleme yapılsa dahi topraktan bitkiye istenilen zamanda istenildiği kadar bu verilen gübreler geçmez. Diğer yandan bağa yapraktan gübreleme yapılsa dahi yine bunlarda bitki kökü istenildiği gibi çalışmadığı için bağ verimine ve üzüm kalitesine pozitif bir katkı sunmayabilir. Bağlarda gübreleme takvimi hazırlanırken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır ve muhakkak suretle Rekor Gelişim ile toprak ıslahı sağlanmalıdır. Yeni tesis edilecek yada edilmiş bağlardan başlayarak her yaştaki bağda muhakkak toprak ıslahı yapılmalıdır. Toprağı bozuk bağlara hangi bitki besleme gübreleri verilirse verilsin verim ve üzüm kalitesi her daim düşük olacaktır. Aşağıdaki "Bağ Gübreleme Programı" bölümünde toprak ıslahını en güzel şekilde sağlayan Rekor Gelişim gübresi kullanım zamanı ve miktarı konusunda detaylı bilgi verilmiştir.
Bağ Gübreleme Programı
Bağda gübreleme programı yapılırken başta toprağın kalitesi, sulama sistemi, iklim koşulları, dekardan hedef bağ verimi kaç kg üzüm, bağın yaşı ve geçen yıldan kalan sağlıklı çubuklar gibi konulara göre toprak altı ve yapraktan uygulanacak bitki besleme gübrelerinin dozajı artırılır yada azaltılır. Aşağıda yazılı olan bağlarda gübreleme programında ise bağlardan her yıl en yüksek üzüm verimi alabilmek ve gelecek yıl hazırlığını en iyi şekilde sağlayacak şekilde hazırlanmıştır. Bu gübreleme programının en başında belirtildiği gibi program dahilindeki gübreler dışında ihtiyaç duyulan bitki besleme gübrelerinin de doğru zamanlarda verilmesi gerektiğini unutmayınız.
Bağ Gübresi
Bağ gübresi - asma gübresi , bağlarda en yüksek üzüm verimini ve en iyi kaliteyi sağlayabilen gübrelerdir. Tabii ki tüm bunları yaparken de bağları daha güçlendiren gelecek yıl hazırlığını en iyi şekilde yaptırabiliyor da olması gerekir. Yukarıdaki bağ gübreleme programı ile ilgili bilgi verirken bu konuya değinmiştik. İlgili bağ programındaki her gübre için bağ gübresi, asma gübresi diyebiliriz. Üzüm bağı gübresi olarak bu gübreler yıllardan beri kullanılmakta ve sonuçlarını aşağıdaki videolardan izleyebilirsiniz.
Bağda Yapraktan Gübreleme - Bağ Yaprak Gübresi
Bağda yapraktan gübreleme yapabileceğiniz bağ yaprak gübresi ürünlerini yukarıdaki programda yaprak gübresi bölümünden okuyabilirsiniz. Bağın yapraktan gübrelemesi, gübrelenmesi oldukça sık ve yoğun yapılan bir işlemdir. İster kıraç şartlarda yetişen bağlarda isterse sulanan bağ için yaprak gübresi uygulaması üzüm üreticilerinin en çok kullandığı bağ gübreleme yöntemlerinden birisidir.
Bağ İçin En İyi Gübre
Bağ için en iyi gübre en yüksek verimi ve kaliteyi sağlatırken , bağı güçlendirip gelecek yıl hazırlığını yaptırabilen gübrelerdir. Bağa hangi gübre atılır dersek tabii ki bağ için en iyi gübre atılır. Bağlarda gübreleme programında kullandığımız gübreler bağ için en etkili en iyi sonucu veren gübrelerdir.
Bağlarda Damlama Gübreleme
Bağlarda damlama gübreleme yaygın olarak kullanılır. Her ne kadar bağlarda toprak altı gübre uygulamaları olarak dap gübresi, üre gübresi gibi gübreler de yoğun şekilde uygulanıyor olsa da damlama gübreleme sistemleri ile humik asit uygulamaları, NPK içerikli gübreler ve yukarıda bağ gübreleme programındaki damlama gübreleri kullanılmaktadır.
Bağa Hangi Gübre Atılır
Bağa hangi gübre atılır, bağda uygulanan gübre isimleri nelerdir, üzüm bağında hangi gübre tane irileştirir, hangi gübre bağda şire oranını artırır, hangi gübre verimi artırır. Bağa hangi yaprak gübresi iyi gelir. Bağ için hangi taban gübresi uygulaması yapılır. Bağlara hangi sıvı gübre uygulnmaktadır. Tüm bu soruların cevapları yukarıda detaylı şekilde açıklanmıştır.
Asmaya Hayvan Gübresi
Asmaya ahır gübresi verilmelidir. Özellikle organik madde oranı düşük olan topraklarda acilen, ivedilikle uygulanmalıdır. Bağa ahır gübresi uygulaması ağaçlarda olduğu gibi yanmış olması şarttır. Açıkta uzun süre bekletilip içeriğindeki tuz bileşiklerinden mümkün olduğunca arınmış olmalıdır. Tercihen küçükbaş hayvan gübresi uzun vadede en iyi sonucu verir.
Bağa Hangi Gübre Ne Zaman Atılır
Bağa hangi gübre ne zaman atılır konusu yukarıda bahsettiğimiz bağlarda gübreleme programında açık ne şekilde yazılmıştır. Aslında üzüm bağına hangi gübre ne zaman ve ne kadar kadar atılır, hangi miktarlarda verilir, uygulaması nasıl yapılır gibi tüm konular detaylı şekilde yazılmıştır.
Bağda Dap Gübresi
Bağda DAP gübresi ne zaman ve ne kadar verilir. Üzüm bağlarında DAP gübresi yetişkin bağlarda genellikle dekara 40-50 kg miktarında sonbahar kış döneminde bağların uykuya geçmesiyle birlikte uygulanmaktadır. Yeni dikilen bağ alanlarında ise dekara 10-15 kg gelecek şekilde fidan başı taksim edilerek fidan çukurunun en altına dibine uygulanır. Bu taksimat sonucu takriben fidan başına 75-100 gram aralığında bir miktar uygulanmış olacaktır.